Man får hoppas att man har sömnen med sig och inte emot sig!!!

mars 23rd, 2009

I går på min matpaus såg jag andra halvan av ett intressant program, två ”tillstånd” som har med sömn att göra.

PARASOMNI  

Detta ska tydligen vara ett tillstånd mellan väldigt djup sömn och vakenhet. En person med denna sjukdom kan drabbas av att gå i sömnen, tala i sömnen, man kan skada sig, och man kan t.o.m. mörda någon.

Ken Parks är en person som har mördat sina svärföräldrar p.g.a. detta. Om det var svärmor, svärfar eller båda två minns jag inte. Men i alla fall. Han ska ha klivit upp ur sin säng, klivit in i sin bil och kört sträckan till svärföräldrarna. Där på plats mördade han, för att sedan sätta sig i bilen för att köra hem. Någonstans på vägen hem ”vaknade” han och såg sina svårt skadade och blodiga händer och åkte till polisen för att säga ”att han tror att han har dödat”. T.o.m. på polisstationen verkade han inte vara helt vaken. Det slutade i alla fall med att han friades och dömdes inte för morden.

Till denna sjukdom kan man koppla något som kallas för ”night terror”. Länken som följer är tyvärr på engelska. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000809.htm

FATAL FAMILJÄR INSOMNIA

Detta är en sjukdom där man dör av att man inte kan sova! 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fatal_familj%C3%A4r_insomni

I programmet berättades om en man dog efter 6 mån sömnlöshet! Inget botemedel finns och det är genetiskt. Nästan så jag tänker tanken att man kan jämföra denna sjukdom med ALS. Det är också en obotlig sjukdom som man dör av, där kroppen bryts ner.


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind