Hur det kunde vara i Sverige lite längre bak i tiden

mars 8th, 2009

Expressens Söndags-bilaga har i slutet av tidningen ett uppslag som kallas för ”Ögonblicket”. Med mer eller minde intressant innehåll. Det uppslag jag tar upp nu tyckte jag var kul att läsa.

Söndagsmiddag tidigt 1950-tal: Stektermometern var en nyhet i svenska kök.
Helgmeny för fyra: 14 kronor och 36 öre.

Söndagsmiddagen är framdukad. I den rutiga kökssoffan sitter dottern med rosett i håret och den pottklippta sonen. De får dela på en 33 cl flaska sockerdricka till maten – det är ju helg.
En klassisk middag i början av 1950-talet. Mamma har fått ihop maten till hela familjen för 14 kronor och 36 öre: fläskstek, potatis, grönsaker samt sås och wienerkorv till barnen. Till efterrätt vankas nyponsoppa med vispgrädde.


2 Responses to “Hur det kunde vara i Sverige lite längre bak i tiden”

  1. Eva on mars 9, 2009 1:19 e m

    Intressant! Speciellt med sockerdrickan. Jag minns hur hela familjen, fyra pers, delade på en liter cola i glasflaska på lördagarna under 70-talet. Då var det fest, minsann!

  2. sunkan on mars 9, 2009 5:54 e m

    Lustigt vad som räknades som fest då, mot vad som räknas som fest i dag. I dagens läge är det väl minst vin till maten för att det ska kunna börja räknas som fest. Eller ?!?

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind